Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kungsbackagumman

Under den tid som det inte fanns tillgång till läkare vänder sig många människor till personer som kallaskloka, eller visa. Kloka gubbar och gummor botar med växtmedicin, ritualer och kan ibland spjälka brutna ben. En av dem är Brita Lena Anderssson från Kungsbacka

Britta Lena Andersson (1824–1904) eller ”Kungsbackagumman” är en känd klok gumma som behandlar alla sorters sjukdomar och krämpor. Hon föds i Vallby, Fjärås och har lärt sig grundläggande kunskaper i läkekonst och örtkunskap av sin morbror och fick hjälpa till vid olyckor och sjukdomsfall. Hon är skicklig leddragare och kan spjälka brutna ben. Hon har tidigt ett gott rykte och börjar som ung att behandla patienter som söker sig till henne. Hon har en mottagning sitt hem i Hambrö Lid i Kungsbacka där hon tar emot patienter. Under en period har hon även en mottagning i ett hus på Haga Östergata i Göteborg där hon tar emot patienter ett par dagar i veckan. Många behandlingar består av salvor och grötomslag. En av Britta Lena Anderssons salvor säljs på apoteken i Göteborg även långt efter hennes död.

Kring Kungsbackagumman berättas många myter och historier, något som inte är ovanlig för kloka gummor eller visa gubbar. Samma dag som hon dör, den 23 oktober 1904, inträffar Kosteröskalvet, Sveriges kraftigaste jordbävning i modern tid. Att skalvet inträffar samma dag som Britta Lena Andersson dör blir snabbt en del av myten kring henne. I Kungsbacka finns både en gata och ett område uppkallat efter henne. En staty av henne står vid Kungsbacka kommuns stadshus.

Senast uppdaterad: 2023-08-23 12:04