Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Filmens Göteborg

Bokomslag Filmens Göteborg

Filmens Göteborg Spår, erfarenheter och resultat från ett samverkande forskningsprojekt

Boken "Filmens Göteborg" är ett resultat av ett forskningsprojekt där forskare från GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet samverkat med kulturarvsinstitutionerna Göteborgs stadsmuseum, Riksarkivet i Göteborg, Medicinhistoriska museet och Bohusläns museum.

Utgångspunkten är att film utgör ett unikt och till stora delar outnyttjat kulturarv och historiskt källmaterial. Boken gör inte anspråk på att berätta den definitiva historien om film i Göteborg under 1900-talet. Tvärtom visar projektets process och resultat varför en sådan bok ännu inte har kunnat skrivas.

Utifrån olika perspektiv, fält och kompetenser innehåller boken beskrivningar, fördjupningar och exempel från projektet. Därmed förmedlar den filmens roll i förståelse för lokal identitet, historia och kulturarv. Den kan också vara ett stöd för dig som planerar att gå in i ett liknande projekt med ömsesidigt givande samverkan mellan forskare, museer och arkiv.

Bland de filmhistoriska exempel som lyfts fram finns en filmdokumentation av bygget av Älvsborgsbron på 1960-talet, journalfilmer från 1900-talets första decennier, filmer som uppmärksammar Göteborgs betydelsefulla medicinhistoria och en dokumentär om Östra Nordstan före rivningarna på 1960-talet.

Projektet är ett nära samarbete mellan Institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet, Göteborgs stadsmuseum, Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg, Medicinhistoriska museet och Bohusläns museum samt de nationella mediearkiven vid Kungliga biblioteket, Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Finansieras bland annat av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond och deltagande parter. Medfinansiär till projektet är Holger och Thyra Lauritzens stiftelse för främjandet av filmhistorisk verksamhet.

Undertitel: Spår, erfarenheter och resultat från ett samverkande forskningsprojekt

Institution: Riksarkivet i Göteborg

Författare: Karl-Magnus Johansson (redaktör)

Förlagsort: Göteborg

Tryckår:2021

Antal sidor:312

Serie: Arkiv i Väst (28)

Anmärkning: Inbunden, danskt band

ISSN: 0283-4855

ISBN: 978-91-984657-9-2

Språk: Svenska

Utgiven av Riksarkivet i samarbete med GPS400

Boken (Art.nr: 5157) finns att köpa på Riksarkivets webbutik för 120 kr.

Riksarkivets webbutik - Filmens Göteborg

Senast uppdaterad: 2021-11-17 11:46