Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matarv - Berättelser om mat som kulturarv

Bokomslag Matarv - Berättelser om mat som kulturarv

 

Mat är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, även om man inte så ofta tänker på detta. Samtidigt är det ett arv under ständig förändring. Matarvet skapas i den tid vi befinner oss.

Matarv är en rik och tankeväckande volym om vad och hur vi ätit. De många bilderna berikar framställningen och stegrar aptiten. Som en extra krydda avslutas varje kapitel med ett recept.

Boken är producerad med stöd av Kulturarvsakademin (Heritage Academy) - ett samarbetsprojekt mellan olika kultur – och minnesinstitutioner, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Medicinhistoriska museet deltar i publikationen med artikeln #sjukhusmat av Lisa Sputnes Mouwitz

För en inlagd patient är matstunden ett av de tillfällen som är mest lik det vanliga livet. En måltid kan ge tröst och trygghet i en utsatt situation. Matstunden är vid sidan av näringsintaget även en möjlighet till samvaro, glädje eller ett avbrott från vardagen. Det normala i att äta ett mål mat kan spegla allt från en ovälkommen sjukdomssituation till en välkommen första frukost tillsammans med ett nyfött barn. Intragramposter under hashtaggen #sjukhusmat illustrerar alla dessa perspektiv och visar vilka starka reaktioner sjukhusmat ger. Utifrån museets samlingar reflekterar Medicinhistoriska museet kring sjukhusmatens betydelse ur ett historiskt perspektiv och knyter an till samtiden.

 

Redaktör: Anita Synnestvedt & Monica Gustafsson

Förlag: Carlssons bokförlag

Utgivningsår: 2021

Antal sidor: 250

ISBN: 978 918 906 502 4

Boken finns att köpa på Carlssons förlag för 260 kr.

Matarv - CARLSSON BOKFÖRLAG (carlssonbokforlag.se)

 

Senast uppdaterad: 2021-11-03 10:56