Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tage Malmström

Den första fungerande sugklockan för förlossningar uppfinns av sahlgrenskaläkaren Tage Malmström under 1950-talet. Det är det största instrumentella framsteget sedan förlossningstången, som uppfinns trehundra år tidigare. Men trots att Malmström tagit fram ett nytt livräddande instrument är vägen till erkännande lång

Tage Malmström (1911-1995) föds i Malmö och började efter läkarexamen att jobba vid Kvinnokliniken i Göteborg. Under 1950-talet utvecklar han en variant av en sugklocka som ska användas vid långa och utdragna förlossningar. Uppfinningen får namnet Vaccumextraktor och är i första hand tänkt att användas i slutfasen av förlossningen och bara i vissa fall helt ersätta förlossningstången.

Malmströms Vaccumextraktor är det första fungerande sugklockan som används vid barnafödande och den största förändringen inom förlossningsvården sedan förlossningstången, som uppfinns under 1600-talet.

Sugklockan fästs på barnets skalp med hjälp av vaccum och barnet leds genom förlossningskanalen i samspel med värkarbetet. Konstruktionen kommer snart att helt ersätta förlossningstången vid svåra förlossningar när den införs på avdelningar och kliniker i Göteborg. Men när Malmström ska disputerade med sin uppfinning möter han hårt motstånd. Avhandlingen får läggas fram i Stockholm då det bedöms att den inte kommer släppas fram i Göteborg. I Stockholm godkänds avhandlingen men får hård kritik och ett lågt betyg som innebär att det inte är möjligt för Malmström att avancera inom den akademiska världen.

Trots motståndet inom akademin får Vaccomextraktorn ett praktiskt genomslag och uppfinningen sprids över världen. Då sugklockan är enklare att lära sig att hantera och riskerna är mindre än vid tångförlossningar har sugklockan i hög grad ersatt förlossningstången. Sugklockans genomslag är särskilt stor i länder där förutsättningar för planerade eller akuta kejsarsnitt är dåliga. Vid instrumentella förlossningar i Sverige idag är det i stort sett enbart sugklocka som används och endast ett fåtal instrumentella förlossningar sker med tång. Tage Malmströms ursprungskonstruktion är fortfarande, med mindre förändringar, förebilden för de sugklockor som tillverkas idag.

Tage Malmström är intresserad av att utveckla medicinteknisk utrustning och har ett arbetsrum i källaren på Kvinnokliniken där han utvecklade många produkter, några använde sig av sugklockor för att mer exakt kunna sätta injektioner eller för att på ett säkert sätt kunna tömma cystor i samband med operationer. Även om hans insats med Vaccumextraktorn stöter på motstånd in om den akademiska världen så är han en uppskattad läkare bland kollegor och patienter på Kvinnokliniken i Göteborg där han arbetar under hela sin yrkeskarriär. 1967 bedöms han tillräckligt vetenskapligt meriterad och utnämndes till docent. 1983 tilldelades han en professorstitel.

1994 får Malmström sin kanske största utmärkelse när han tilldelas den internationella gynekologiföreningen (FIGO) främsta utmärkelse för sugklockans globala betydelse.

Mer läsning i Karin Östermans: Sugklockan en världssuccé, Läkartidningen (2020), se även avsnittet om Tage Malmström i Gudrun Nybergs Medicinen, människorna, vården (2017)

Senast uppdaterad: 2022-05-02 11:00