Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Med kroppen som instrument

– En endagsutställning med konstfilm och butohdans på museet 28 maj 2013

Fyra filmare/konstnärer och en dansare visade sina verk, tre av dem gästade också museet för ett samtal om nya kroppar och gamla kroppsuppfattningar. Det curerade programmet belyste på olika sätt samhällets och (medicin)historiens förkärlek för att förminska, tämja och sjukförklara kvinnokroppen. Filmerna – och butohdansen som konstform – visar alternativa möjligheter: att som kvinna vägra krympa. Istället se kroppen som styrka, möjlighet och framtid bortom diagnoser. Att filma och dansa enligt Edith Södergran motto i det manifest för stärkt självkänsla hon skriver i förordet till diktsamlingen Septemberlyran 1918: ” Min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner. Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är.”

Under dagen visades verken No body (Saara Ekström), Four lessons in anatomy (Kaisu Koski), Hysteria shows (Berit Basten), Om jag vore (Joséphine Adams).

Med kroppen som instrument var ett samarbete mellan Medicinhistoriska museet, Akademin Valand och curator Maria Domellöf-Wik, artisten Frauke, butohdansare och koreograf och Nätverkstan, Göteborg stad.

Senast uppdaterad: 2018-01-04 12:11