Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ut ur bilden, in i rummet

ut ur rummet

24 mars 2015 - 16 december 2016

Museets samlingar består av fragment, rester av tid som har passerat. I fotografiet kapslas ögonblicket in. Genom att kombinera föremål och fotografi ville vi skapa en känsla av att historien träder ut ur bilden, in i rummet.

Allt förflyktigas. Så är det med vår egen vanliga dag på jobbet, i skolan, hemma och på bussen. Vad som blir kvar och vad det kommer betyda för generationer efter oss vet vi inte. Blir det en stekpanna, telefon, skrivbordsstol eller en bussbiljett?

Föremålen som i museets magasin hålls med vita bomullsvantar, eller som du ser i en utställningsmonter, var med, fanns före oss. Fotografiet och kanske särskilt det där människor har fångats på bilden kan skapa en specifik känsla av närhet, kontakt med historien.

Vi kan inte gå in i fotografiet, men om vi låter ett föremål träda ut ur bilden kanske det når dig som en länk mellan en plats som inte längre finns och den plats där du är idag.

Utställningen gav en inblick i vad ett museum gör; vilka föremål som samlas och vårdas, vad som väljs ut att visas upp och varför.

Utställningen producerades av Medicinhistoriska museet och åtföljdes av en bok med arkivfoton, föremålsfoton av föremålskonservator Thomas Gütebier och texter av museichef Lisa Sputnes Mouwitz.

Senast uppdaterad: 2017-12-14 10:08