Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grå rummet

Bildcollage

Ordning och kontroll


Under 1930-talet höjs levnadsstandarden i Sverige. Hygien, renlighet och förebyggande insatser som vaccinationer och information gör människor friskare. Den snabba utvecklingen inom medicinen gör att förtroendet för läkare och vetenskap är stort.

Fattighus och försörjningshem ersätts av vårdanstalter där läkare ansvarar för vården. De anses bättre än de fattig- och försörjningshem som kommunerna har. Förutom fattigvårdsanläggningar byggs mentalsjukhus, sinnesslöanstalter, och anstalter för vanartiga barn och kriminella. Anstalterna blir platser för människor som inte klarar av, passar in, eller sköter sig i samhället.

Många tänker att om omsorgen blir bra och antalet platser tillräckliga så kommer det att lösa de problem som uppstår när människor inte passar in i normen. De som anses som oönskade skiljs från samhället, hindras från att skaffa barn och föra sina genetiska anlag vidare. En annan metod är sterilisering. Under samma tid är rätten till abort begränsad. Förbud, krav och kontroll kolliderar många gånger med människors fri- och rättigheter(CC BY).

Lyssna på Ordning och kontroll

Senast uppdaterad: 2023-09-29 16:03