2010

December 2010
Luciakläder

Luciakläder

1950-tal

Lucialinnet, kronan, glittret och sidenskärpet har under många år legat i en kartong i museets magasin och väntat på att få komma fram till ännu ett julfirande. På lådans lock fanns en handskriven skylt där äldre tiders traditioner kring lucia på Sahlgrenska sjukhuset beskrivs.

”Man ”lussade” för läkare boende på sjukhuset – även åkte man ut till läkare som bodde ute i staden (det gällde väl att diskret anmäla sig dagen innan så att det var ”ordning på torpet” i arla morgonstunden) – vidare för avdelningssköterskan och så sist men viktigast för patienterna, som mycket uppskattade denna julförebådande underhållning med kaffe, katt, sång och söta ljuskroneklädda systrar.”

November 2010
Demonstrationslåda för tandläkare

Demonstrationslåda för tandläkare

Tillverkad av det tyska företaget Lehrmittelwerke Berlinische Verlagsanstalt. Tidigt 1900-tal. Tänderna i den konstgjorda käken går att ta ur och ersätta med olika proteser, broar och kronor. Det gav möjlighet till tandläkaren att visa både kollegor och patienter vilka olika lösningar som fanns att erbjuda.

 

I år är det 150 år sedan Svenska Tandläkarsällskapet bildades och nu i november hålls den odontologiska riksstämman, Swedental här i Göteborg.

Oktober 2010
Neosalvarsan

Neosalvarsan

Läkemedel som togs fram av Paul Ehrlich och Sahachiro Hata i Frankfurt, Tyskland. Salvarsan kommer från senlatinets salvo som betyder bota och arsenik. 1912 lanserades Neo-salvarsan.

Medicinen hade stor betydelse för behandlingen av sjukdomen syfilis. Syfilis är en könssjukdom som idag är ganska ovanlig, men som vid 1900-talets början var relativt utbredd. Den ansågs vara både lömsk och farlig då den är svår att upptäcka i ett tidigt stadium. Skammen att avslöja att man bar på sjukdomen ledde också till att många lät bli att berätta om det för sin partner. Obehandlad syfilis leder till allvarliga symtom som sår och svulster och förändringar i de inre organen som hjärtat och hjärnan. Idag botas syfilis med antibiotika.

September 2010
Tamponadkanister

Tamponadkanister

Behållare för rullar av steril bomull. Tidigt 1940-tal.

På ovansidan av behållaren finns en etikett som ger oss en tydlig datering:

”Tamponlåda. Denna låda + två liknande inköptes 1943 till Jubileumskliniken. Numera högst inaktuella. 1958.”

Behållaren togs tillvara av sjuksköterskan Ingeborg Kastman (1901-1995) som också har skrivit texten på etiketten. Redan på 1940-talet gjorde hon i ordning en utställning på vinden på Sahlgrenska sjukhuset, där man kunde se de föremål hon räddat från att slängas. När föremål blir inaktuella berättar de istället om vår historia och just denna behållare, om den snabba utvecklingen under 1900-talet.

Augusti 2010
Spik

Spik

Spik för behandling av lårbensbrott, utvecklad av professor Sven Johansson (1880-1959).

På 1920-talet konstruerade den norsk-amerikanske kirurgen M N Smith Petersen (1886-1953) en trevingad spik för att fixera brott på lårbenshalsen. Tekniken var effektiv men innebar en stor operation och patienten blev ofta sängliggande en lång tid. Det avgörande problemet var att få spiken i rätt läge. 1932 presenterade Johansson en spik som har ett rör i mitten, vilket gör att man kan leda in spiken i rätt läge med hjälp av en trådborr. Ingreppet blev relativt enkelt och redan efter någon dag kunde patienten börja stödja på benet.

Spikarna som blev förlaga för de spikar som används än idag och uppmärksammades runt om i världen tillverkades på Axel Ericssons instrumentmakarfirma på Andra Långgatan här i Göteborg. Professor Johansson var en mycket omtyckt överläkare på Sahlgrenska sjukhuset och hans porträtt kan ses på museet.

Juli 2010
Kaffekopp med fat

Kaffekopp med fat

Rörstrand, 1953

Ur specialbeställd servis använd vid Statens sjuksköterskeskola i Göteborg. Med skolans emblem.

Juni 2010
Stämplar

Stämplar

Schablonstämplar av gummi, omkring 1940. Munhåla, bröstkorg, ben och helfigur bakifrån.

Använda på Jubileumskliniken på Sahlgrenska sjukhuset.

Maj 2010
Boken "Könslifvet och dess lagar" av Anton Nyström från 1904

Boken "Könslifvet och dess lagar" av Anton Nyström från 1904

Anton Nyström (1842-1931), läkare och folkbildare, engagerade sig för en friare sexaulsyn i samhället och mot kyrkliga dogmer. Nyström var bland de första som bedömde homosexualitet som biologiskt betingat och förespråkade också avkriminalisering. Hans böcker är fyllda med exempel ur verkliga livet som ger en intressant inblick i dolda sidor av dåtidens samhälle.

April 2010
Elektriskt strykjärn från 1923

Elektriskt strykjärn från 1923

Det här strykjärnet har en speciell historia. Det var en present från mor till dotter på födelsedagen. Dottern var sjuksköterska på Sahlgrenska Sjukhuset och det gällde att ha noggrant strukna kläder när man rörde sig på avdelningarna. Det fanns ett strykjärn på tredje våningen, ovanför det gamla köket, med det värmdes på gasspis och var svårt att använda utan att kläderna blev brända.