2012

December 2012
Neurosedyn

Neurosedyn

"Mellan 1960 och 1963 drabbade neurosedynkatastrofen Sverige. Läkemedlet Neurosedyn var sedan 1959 lättillgängligt och marknadsfört som effektivt mot bland annat ångest oro, magbesvär och stresshuvudvärk. Larmet om dess fosterskadande effekt kom i slutet av 1961, men skadan var redan skedd: över etthundra barn föddes i Sverige med missbildningar orsakade av Neurosedyn."

Ur Rikskuratorn, en bok av Inga-Maj Juhlin som hösten 1962 utsågs till rikskurator för de drabbade.

November 2012
Informationstavla

Informationstavla

Museet har en stor samling av skyltar och tavlor där det mer eller mindre artigt informeras om gällande regler. "Arga lappar" är inget nytt fenomen. Under alla tider har man med skriftliga förmaningar försökt få personal och besökare att ändra beteende. Förr i tiden kunde det gälla folk som spottade på golvet, nu för tiden kan det gälla handdukspapper som kastas i toaletten. Just den här informationstavlan från 1953 upplyser sjukhuspersonalen om konsekvenserna av att äta av patienternas mat.

Oktober 2012
"Omskärelsen"

"Omskärelsen"

Denna tavla, som föreställer Jesu omskärelse, hängde på läkarvåningen i adminstrationsbyggnaden på Sahlgrenska Sjukhuset på 1950-talet. Bilden är en reproduktion av en etsning från 1760-talet av den italienske konstnären Francesco Bartolozzi efter en målning av Guercino från 1646. Omskärelse som fenomen har en mycket lång religiös och kulturell historia. Kvinnlig omskärelse är förbjudet i Sverige men manlig omskärelse är tillåten. Ingreppet får dock bara utföras med smärtlindring och av utbildad personal.

September 2012
Kryptoskop, tidigt 1900-tal

Kryptoskop, tidigt 1900-tal

Kryptoskopet (från grekiskans ”att se det gömda”) användes under tidigt 1900-tal. Tack vare kryptoskopet kunde man direkt, och utan att helt släcka ned, studera de inre delarna av patienten. På den svarta lådans undersida var en tunn pappskiva monterad på en öppning. Pappskivans inåtvända sida var bestruken med bariumplatinacyanur, ett ämne som fluorescerar i kontakt med röntgenstrålar. Genom en vinkelspegel projicerades bilden mot betraktaren. Ett röntgat benbrott kunde med denna enkla anordning diagnostiseras och behandlas vid samma tillfälle. Mot mitten av 1900-talet kom tekniken ur bruk eftersom metoden ansågs vara allt för ohälsosam på grund av den höga sekundärstrålningen.

Augusti 2012
Nightingale-eden

Nightingale-eden

Inramad tavla från Swedish Hospital Training School. “The Florence Nightingale Pledge”, döpt efter den moderna sjuksköterskeutbildningens moder, författades 1893 av en kommitté under ledning av Lystra E. Gretter vid Harper Hospital i Detroit. Den är inspirerad av läkarnas hippokratiska ed. Nightingale-eden läses än idag ofta vid examinering av sjuksköterskor i USA och under National Nurses Week som avslutas 12 maj på Florence Nightingales födelsedag.

Juli 2012
Cigarrställ

Cigarrställ

Gåva från apotekare Tuvesson på Sahlgrenska sjukhuset 1963. Rökning var vanligt förekommande på sjukhusen förr i tiden. Mot slutet av 1900-talet, när de hälsofarliga effekterna av rökning blev allt mer uppenbara, så förbjöds dock rökning i allt större utsträckning. Idag är rökning helt förbjuden i och omkring sjukhusets fastigheter, bortsett från ett mindre antal rökkurer utomhus. Personalen får inte röka på arbetstid eller i arbetskläder och erbjuds också kostnadsfri tobaksavvänjning.

Juni 2012
Nyckel till Holmstedts vedkällare

Nyckel till Holmstedts vedkällare

Denna nyckel gick enligt uppgift till "Holmstedts vedkällare". Förr i tiden var det vanligt att personalen bodde på sjukhusområdet. De hade rätt att hämta ved ur vedkällaren för eget bruk. Vedkällaren låg i tuberkulosavdelningen på Sahlgrenska Sjukhuset, där tuberkulossjuka vårdades mellan 1910 och 1929. Huset finns kvar än idag och ligger på Gröna stråket 12. Vem "Holmstedt" var har inte kunnat klarläggas. Eventuellt var det handelsmannen J.G. Holmstedt som avsågs.

Maj 2012
Mjöldrygakvarn

Mjöldrygakvarn

Mjöldryga är en giftig svamp som troligen använts ända sedan antiken. I äldre tider kunde den användas för att framkalla aborter. När den såldes på apotek maldes den på grund av sin giftighet i en särskild kvarn, ofta en vanlig kaffekvarn. Mjöldryga innehåller ett flertal alkaloider, bl.a. ergotamin som idag används vid behandling av migrän.

April 2012
Informationsbroschyr, 1959

Informationsbroschyr, 1959

Det stora Centralkomplexet som dominerar Sahlgrenska Sjukhuset började byggas 1952 och invigdes 18 september 1959 av kungaparet. Denna broschyr togs fram för att beskriva projektet. Bygget hade kostat för tiden enorma 75 miljoner kronor, "massor av pengar" som man skriver, och man var angelägen om att visa vad man fått för priset. Längst bak finns en utvikbar karta med detaljerad information om de olika våningarna.

Mars 2012
Nässköljare

Nässköljare

Nässköljare i plast, producerad i Sverige efter traditionell indisk modell. Nässköljningar har förekommit länge i medicinhistorien, särskilt inom österländsk alternativmedicin med rötter i det gamla Indien, som Ayurveda. Kroppstempererat vatten med en saltnivå på 0,9% hälls i ena näsborren och rinner genom ansiktets håligheter över till den andra näsborren och tar med sig slem och partiklar på vägen ut. Nässköljning kan lindra problem vid förkylningar och allergier och har inga kända biverkningar, så länge man använder steriliserat vatten, vanligt salt utan tillsatser och inte sköljer för ofta.

Februari 2012
Radiumemanator

Radiumemanator

Aktiveringselement System Landin, tidigt 1900-tal.

I början av 1900-talet ansågs radioaktivitet allmänt hälsobringande. Denna apparat för hemmet tillverkar radioaktivt vatten att dricka. I flaskan hänger en behållare, lik en thésil, där det radioaktiva ämnet placerades. Apparaten skulle sedan enligt etiketten inom 24 timmar aktivera vattnet i flaskan till en styrka av ”50.000 radioaktiva enheter”.

Den svenske kemisten John Landin (1861-1920) hade patent på apparaten och grundade Bolaget Radiumemanation som saluförde apparaterna.

En kontroll har nyligen genomförts av apparaten som idag är helt fri från radioaktiva ämnen och således helt ofarlig.

Januari 2012
Höjdflygning mot kikhosta

Höjdflygning mot kikhosta

I vårt arkiv finns flera blå pärmar med den fantasieggande texten ”Höjdflygning mot kikhosta” präglat i silver. Det är anteckningar från de berömda kikhosteflygningarna som utfördes av den göteborgske aviatören och industrimagnaten Gösta Fraenckel (även känd som ”Det Flygande Skägget”) i mitten av 1900-talet. Medicinhistoriska Museet har tagit fram en utställning om Fraenckel och flygningarna i samarbete med Aeroseum, som finns till beskådande i den gamla flyghangaren under 2012.