Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Källkritiskt förhållningssätt

Granska Medicinhistoriska kartan. Uppgiften är gjord utifrån Skolverkets checklista för källkritik och tränar ett källkritiskt förhållningssätt

Undersök Medicinhistoriska kartan som informationskälla. Uppgiften följer Skolverkets  ”Checklista för källkritik”.

Checklistan hittar du här: Guide för källkritik för lärare - Skolverket

  1. Vem står bakom källan? Är det en myndighet, organisation, ett företag eller en privatperson?

    Diskutera eller argumentera på egen hand: A. Har något av alternativen högre trovärdighet och i så fall varför? B. Jämför två alternativ (exempelvis en myndighet och en privatperson) vilka skillnader kan finnas?

  2. Går det att se med vilket syfte är Medicinhistoriska kartan är gjord? Är det för att informera, sprida en åsikt, underhålla eller sälja något?

    Diskutera eller argumentera: Vilka skillnader kan finnas mellan texter som vill sälja något, argumentera för en något, underhålla eller fungera som informationstext?

  1. Går det att hitta information om Medicinhistoriska kartan? Finns kontaktinformation?
    Fungerar länkarna? Finns trovärdiga källhänvisningar? Finns det ett ”senast granskad-datum” på webbplatsen?

  2. Vilken sorts länkar finns i Medicinhistoriska kartan? Går länkarna till trovärdiga källor? Titta på tre olika länkar som finns i Medicinhistoriska kartan och granska det länkade innehållet på samma sätt som i fråga 1-3.


Senast uppdaterad: 2021-06-24 11:54